Pop-up Store leerlingen 7 Kantoor t.v.v. De Warmste Week

Van dinsdag 12 tot en met zondag 17 december 2017 openen de leerlingen van 7 Kantoor een pop-up store op de Bosstraat 17 in Maaseik. De producten die ze aanbieden komen van hun partnerbedrijf Baeten Vinopolis in Maaseik. De winst wordt geschonken aan Make a Wish Vlaanderen via de actie De warmste week van Stubru.

De leerlingen zouden jullie ter plekke graag meer informatie willen geven over hun initiatief. 

 

Belgische delegatie naar Unesco headquarters in Parijs voor Ark of Inquiry project final conference

Een Belgische delegatie heeft deelgenomen aan de Ark of Inquiry final conference, georganiseerd in de UNESCO headquarters in Parijs op 20 november 2017. Erica Andreotti,  Renaat Frans en Johan Ardui hebben deelgenomen als vakdidactici en vertegenwoordigers van UC Leuven-Limburg, ook Belgische partner in het Ark of Inquiry project (http://www.arkofinquiry.eu/). Daarnaast kregen ook Martine Scheepers en Maarten Hermans, twee leerkrachten van de Katholieke Scholengemeenschap Harlindis en Relindis Maaseik,  en Joos van Cauwenberghe, een leerkracht uit RHIZO Kortrijk, de mogelijkheid om aan dit internationaal evenement deel te nemen.

Campuscrack op vrijdag 2 maart 2018

Schrijf je in met een team van max. 5 personen door een mailtje te sturen naar campuscrack [at] hotmail [dot] com.
Inschrijvingsgeld: 10 euro per team!

Trammelant!

Van dinsdag 17 oktober tot maandag 23 oktober, niet toevallig ook nog De Week van de Veiligheid, was de Trammelantbus op school.  Trammelant is een participatief project waar medewerkers van De Lijn en leerlingen als één groep aan de slag gaan. Samen leren ze om respectvol om te gaan met het openbaar vervoer en met elkaar. Wij hebben het project uitgevoerd met alle leerlingen van 4 Praktijk. Zo leerden ze wat het kost als een bus wordt vernield, wat je moet doen wanneer er brand is in een bus en hoe een chauffeur die te veel gedronken heeft, niet meer in staat is om te rijden. Deze eerste editie van Trammelant was in elk geval erg succesvol. De leerlingen hebben zich geamuseerd in deze gevarieerde workshop, maar ze hebben vooral veel bijgeleerd. Harlindis en Relindis werd ook maandwinner van het e-learningspel De Rit. Chloë Peeters van 4 Voeding-Verzorging 1 werd weekwinnaar en kreeg een leuke USB-stick in de vorm van een lijnbus. Proficiat Chloë! 

Techniek in werking 12 en 13 januari 2018

Tijdens TIW bezoeken de ouders hun zoon/dochter in de werkplaatsklas, tekenzaal, het ICT-lokaal of lab, waar zij kunnen spreken met de vakleerkracht(en).  In de eetzaal, ingericht als ontvangstzaal, zal de klasleraar het cijferrapport van Kerstmis met de ouders bespreken. De voorstellen tot extra begeleiding of bijwerking worden aan de ouders toegelicht. Tevens zijn de ouders in de mogelijkheid om andere vakleerkrachten te spreken.

Uurregeling: vrijdagnamiddag 12 januari van 12.45 uur tot 15.15 uur, zaterdag 13 januari van 8.30 uur tot 10.30 uur (deel 1) en zaterdag van 10.45 uur tot 12.45 uur (deel 2).

 

Ouders worden via een brief op de hoogte gebracht wanneer ze verwacht worden.

Nieuwe Schoolbib

De schoolbibliotheek heeft op de campus Harlindis en Relindis een definitief onderkomen gekregen. De bib is elke middag open: leerlingen kunnen er boeken komen lenen voor een periode van 5 weken maar ze kunnen er ook iets komen opzoeken of een computeropdracht maken. Ook rustig studeren of aan een groepstaak werken kan er.

Omdat de sfeer in de bib heel belangrijk is hebben de jongens van Hout een mooie tafel gemaakt die de bib een knappe uitstraling geeft. En de leerlingen van 5 verkoop visual merchandising hebben de stoelen met gedichten, een songtekst of een literaire quote een apart uiterlijk gegeven.

Klik hier voor meer foto's!

Open bedrijvendag

Mosa-IC was op Open Bedrijvendag met de techniek- en wetenschapsacademie bij JM Construct in Maaseik. Doel was om kinderen en jeugd te stimuleren om al op jonge leeftijd voor wetenschappelijke en technische studierichtingen en later ook beroepen te kiezen met een aantal activiteiten en workshops zoals die ook op de Techniek- en Wetenschapsacademie, STEM-academie en binnen de STEM-richtingen van de 1ste graad worden uitgevoerd. Zo worden legofiguurtjes via een programma tot leven gebracht met Lego Mindstorms. De kinderen konden ook kennis maken met de 3D-printechnologie waarbij er on the spot een sleutelhanger voor hen geprint werd.

In het verlengde van de activiteiten van JM Construct toonden we onze virtuele lasrobot zoals deze op school door de leerlingen gebruikt wordt. Op een veilige manier kunnen de leerlingen hiermee aan de slag gaan zonder materiaal te verspillen.

Partneroverleg!

De studiegebieden Bouw-Hout en Mechanica-Elektriciteit van het belangstellingsgebied Wetenschappen en techniek zaten een hele dag rond de tafel met vertegenwoordigen uit diverse sectoren van het werkveld. Ook enkele buitenlandse bedrijven waren aanwezig. “Bedoeling van deze partnerdag is om de nauwe samenwerking met het werkveld op peil te houden”, legt directeur Mosa-IC Hilde Bollen uit, “dat doen we door de samenwerking in het voorbije werkjaar te evalueren en de contracten voor het nieuwe werkjaar te bespreken.” Naast een planning voor het volgende jaar, kwamen ook duaal leren en de digitale versnelling in het onderwijs ruim aan bod. 

5 Wetenschappen-Wiskunde op internationaal Wiskunde-tornooi

De leerlingen van 5 Wetenschappen- Wiskunde hebben in Leuven deel genomen aan een internationaal wiskundetoernooi dat elk jaar georganiseerd wordt door drie universiteiten: Leuven (België), Nijmegen (Nederland) en Bonn (Duitsland). In teams van vijf nemen de leerlingen het tegen mekaar op. Dit jaar anders vond de wedstrijd werd plaats in het  Thermotechnisch Instituut in Heverlee, een mooie hal vol mechaniek. De wedstrijd zelf bestond uit twee grote rondes en liep in de drie landen gelijktijdig. In de (zenuwslopende) estafetteronde krijgen de leerlingen één vraagstuk waarop ze maximaal drie keer mogen antwoorden. Pas daarna komt de volgende vraag. In totaal zijn er twintig vragen maar de ronde duurt slechts één uur. Met gemiddeld drie minuten per vraag is het dus een echte race tegen de klok.

Internationale vierdaagse Summerschool chemie TU Eindhoven met Jill en Thomas

Jill en Thomas (6 Techniek-wetenschappen) op internationale vierdaagse Summerschool chemie TU Eindhoven

Print-vriendelijke versiePDF versie
Inhoud syndiceren

     

Comments