Se-n-Se?

Se-n-Se staat voor "secundair na secundair". Het is dan ook geen traditioneel zevende jaar maar een extra jaar dat tussen het secundair onderwijs en een opleiding in het hoger onderwijs staat. Daarom kan het ook gevolgd worden door leerlingen die al een zevende jaar gevolgd hebben. Wij bieden twee Se-n-Se opleidingen aan: HCP en MCP.

Hout constructie- en planningstechnieken

De opleiding bevat een intensieve bedrijfsstage van 40 dagen gekoppeld aan een doorgedreven cnc-opleiding.

Zij biedt de leerlingen technische kennis-verwerving om te functioneren als polyvalent werkvoorbereider, tekenaar, planningstechnicus in een technisch bureau, ploegbaas of in een technisch-commerciële functie bij een houtverwerkings- of toeleveringsbedrijf. Bacheloropleidingen behoren ook tot de mogelijkheden (leraar, architectassistent, vormgever, ...). 

De logische instroom voor deze studierichting zijn leerlingen uit de derde graad houttechnieken. 

Deze richting is ook mogelijk voor leerlingen die afgestudeerd zijn aan een 7de specialisatiejaar BSO (bijzondere schrijnwerkconstructies,industriële houtbewerking, stijl-en designmeubelen, ...).

De studierichting bereidt je voor op een job als werkvoorbereider: zij bereiden een productieproces voor (situatieschetsen, CAD/CAM/CNC, ...) en hebben notie van bedrijfseconomische en bedrijfstechnische facetten.

De inhoud van de opleiding

Naast enkele algemeen vormende vakken 'Duits en communicatie' maken volgende vakken deel uit van de lessentabel:

Nijverheidsstage en 1 stagedag per week (4 weken)
Telkens 2 weken in de meubel- en in de bouwsector: na een kennismaking met het stagebedrijf krijgen de leerlingen een geïntegreerd project toegewezen. Deze totaalopdracht wordt begeleid en ondersteund door medewerkers van de school en het bedrijf.

Uitvoeringstechnieken (10 uren)
Meubelbouw (hout gerelateerd) uitwerken van een totaalopdracht in kader van de stageopdracht. Voorbeelden: houtskeletbouw, industriële meubelproducties, mallen voor betonelementen, planning, lay-out, interieur...

Planning-organisatie-integrale kwaliteitszorg (6 uren)
Hier worden onder andere bedrijfsplanning, kostprijsberekening, optimalisatie, IKZ-principes, lay-out-studies en zelfevaluaties behandeld en dit volgens de gangbare technieken en beschikbare software, met voortdurende aandacht voor kwaliteitszorg.

Lab cad cam (8 uren)
Van intensieve analyse van CNC-problematiek tot zelfstandig programmeren en bedienen van de meest recente CNC-gestuurde machines zoals frees-, zaag- en 4-zijdige schaafmachines met de meest recente software.

Machineanalyse (2 uren)
Hier leert men problemen in machines en productielijnen detecteren om zo de juiste onderhoudstechnicus te kunnen inschakelen.

Mechanica constructie- en planningstechnieken

De opleiding bevat een intensieve bedrijfsstage van 40 dagen gekoppeld aan een doorgedreven ontwerp en CNC-opleiding.

Ze biedt de leerlingen technische kennisverwerking om te functioneren als polyvalent werkvoorbereider, tekenaar, planningstechnicus in een technisch bureau, ploegbaas of als medewerker in een technisch-commerciële functie bij een metaalverwerkings- of toeleveringsbedrijf.

Bacheloropleidingen behoren ook tot de mogelijkheden (leraar, professionele bachelor mechnica, …).

Deze studierichting is op de eerste plaats bedoeld voor leerlingen uit de derde graad mechanica of elektromechanica.
Deze richting is ook mogelijk voor leerlingen die afgestudeerd zijn aan een 7de specialisatiejaar BSO (computergestuurde werktuigmachines, onderhoudstechnieken …)

De studierichting bereidt je voor op een job als werkvoorbereider, technisch tekenaar.
Medewerkers die een productieproces kunnen voorbereiden en notie hebben van bedrijfseconomische en bedrijfstechnische facetten.

De inhoud van de opleiding

Communicatie (2 uren)
In deze 2 uren wordt een mix van Engels, Duits en zakelijk Nederlands gegeven;  het vak leunt sterk aan
bij de onderwerpen die op dat moment aan bod komen in de technische vakken.

Ontwerpen (10 uren)
Met behulp van het veel gebruikte 3D tekenpakket SolidWorks wordt de student opgeleid tot tekenaar/ontwerper. Aan bod komen onder andere  tekeningen met intelligentie, plaatwerk, staalbouw, piping, …

Praktische werkvoorbereiding CAD CAM (6 uren)
Met het uiterst moderne CAD/CAM pakket NX van Siemens leert de student tekeningen omzetten naar een CNC-machine. Aan bod komen hier tevens opspantechnieken en werkvoorbereiding.

Planning en organisatie (6 uren)
De planning en organisatie van een bedrijf komen hier aan bod: projectplanning,  voor- en na-calculatie, kwaliteitszorg, ERP pakketten, logistiek beheer, materiaalstromen, procesverbetering …

Constructies (8 uren)
Alle technische kennis en vaardigheden die nodig zijn om tot een goed ontwerp te komen, worden hier behandeld: materialenkennis en onderzoek, sterkteleer, machineonderdelen, meettechnieken.

Stage (8 weken)
In een uitgebreide nijverheidsstage toetst men de opgedane kennis aan de praktijk. De student voert op de werkvloer de opdrachten van een tekenaar, ontwerper, werkvoorbereider uit en maakt tevens een eindproject voor het stagebedrijf.

Print-vriendelijke versiePDF versie

     

Comments